Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

Storrams maj 2015

Maj är den sista vårmånaden. Innan sommaren finns en hel del att göra för att sätta fart på odlingarna. Efter nationaldagen (6 juni) är risken för frost inte så stor här i Mälardalen, och då det är det dags att på allvar plantera ut. Det är bara en månad kvar. Några veckor till kommer växthuset och fönstret i söderläge att vara motorn i trädgården. (Jag behöver påminna mig själv om detta, när jag skriver dessa rader snöar det ute.)

Under april har trädgården skiftat från övervägande brunt till grönt. Snödroppar, blåsippor och krokus har ersatts av mattor av vitsippor tillsammans med lungört och en del tidiga tulpaner. Varma dagar flyger humlor och bin flitigt bort och fram. Några enstaka fjärilar har också hållit till i trädgården. I dammen börjar det sticka upp gröna blad och skräddare kilar bort och fram över ytan. När de inte blir störda av badande trastar, skator eller hackspettar. Dessa vill gärna bada tillsammans under vilt stoj och kiv. Det badar förstås småfåglar också, som rödhake. Men de är mer tystlåtna.

Man behöver inte ha en damm för att locka fåglar. Det gör att göra fågelbad med enkla medel. Och det går att odla vattenväxter i en kruka på sin uteplats. På tal om krukor, så kan man också göra en vårkruka som i detta inslag.

Snödroppar är en tacksam växt och sprida i sin trädgård, om man vill ha fler. Nu när de blommat över kan man gräva upp täta bestånd och dela dessa. Även ramslök går bra att dela på samma sätt. För några år sedan köpte jag ramslök-lökar från Malena. De håller nu på att etablera sig i min trädgård. I år ska jag våga mig på att plocka några blad och kanske pröva något av Malenas recept.

Att dela plantor är ett effektivt sätt att få fler plantor ”gratis”. En av mest lättdelade perennen är kanske hosta. Maj är en bra tid att dela hosta och andra perenner. När de börjar skjuta upp, gräver man upp dem. Ta en spade och klyv i två eller flera delar.

Rädisorna jag sådde i krukor i växthuset i början av april är snart redo att skördas. Det blir första skörden på något jag sått i år. Men inte första skörden i min trädgård. För ett par dagar sedan plockade jag alla späda nässlor jag hittade och gjorde nässelsopa. Och till helgen ska jag plocka rabarber som växt till sig under svarta hinkar.

Tomaterna jag sådde i början på april grodde snabbt. Jag har planterat om till större krukor. Det är snart dags att byta storlek igen. Nu har jag dem inne i söderfönster eftersom det är varmare där än i växthuset. Men de kommer inte att få plats där när jag planterat om dem nästa gång.

Jag är mycket förtjust i störbönor. För några dagar sedan sådde jag dem efter att ha följt instruktionerna på påsen. Jag brukar ha svårt att få dem att gro. I år har jag därför sått riktigt många. Nu står de tillsammans med tomaterna i mitt söderfönster med undervärme.

Jag har också sått purple sprouting broccoli och pak choi. De grodde snabbt och växer fint i växthuset, där jag har termostaten ställd på 10 grader.

Andra sätt att få fler plantor ”gratis” är att ta sticklingar. Nu i början av maj är det växter i växthuset som har material till sticklingar. Fuschia och pelargoner har jag redan tagit. När dahliorna växt till sig ska jag ta sticklingar på dem också. Dahliorna har varit svårstartade i år, det har varit för kallt i växthuset.

Vad gör man om man har fått stora grenar och stockar från nedsågade träd? I detta inslag visar Jessica hur man kan bygga en hugelkultur.

Ett tips för dig som bor i Stockholm. I maj har museet Kvarnvikens kvarn öppet hus med malning och försäljning av nymalet ekologiskt mjöl söndag 15/5 och söndag 29/5 klockan 11 till 16.

Ni har väl inte missat våra serier Hela Sverige Odlar och Vetenskap & Trädgård? Här är första avsnittet i vår nya serie Vetenskap & Trädgård som vi gör tillsammans med Stockholms Universitet.

 

Ha en bra maj!

Jan-Erik/OdlingsTV

 

 

Lämna ett svar