Posted by & filed under Aktuellt.

Att göra i november - OdlingsTV

När vi gick in i oktober började frostnätterna göra sig allt mer kännbara för växterna. Men oktober har ändå varit relativt mild med varma och soliga dagar. Löven har hängt kvar längre än vad de brukar. Därmed har det gått att njuta av höstfärgerna längre än vanligt. Det blommar fortfarande i trädgården. En gäng tuffa höstastrar blommar för fullt. En del riktiga tuffingar håller just på att slå ut. Det har nu blommat kontinuerligt i trädgården sedan mitten av mars. Soliga dagar är humlor och bin fortfarande i farten. Nu när vi går in i november är det ännu höst. Men när vi går ur november kommer det att vara vinter. Det är nu hög tid att förbereda trädgården för vintern, och planera för våren.

Det finns en hel del som man kan göra i november, så länge det inte är tjäle eller snö. Det praktiska problemet är att solen gått ner när man kommer hem från jobbet. Men om vädret är fint på helgen, så finns det saker att göra i trädgården. Ett annat novemberproblem kan vara mycket regn som gör marken svår att arbeta med. Men i år har oktober varit ovanligt torr. Jag tror att det gäller hela landet.

Det är fortfarande möjligt att sätta lökar. En del lökar behöver man sätta tidigt, men bl.a. tulpanlökar går fortfarande bra. Det går också sätta vitlök. Här är ett tips jag funderar på att göra i november.

Odling är inte bara plantera blommor och växter, det är också arbete med trädgårdens arkitektur. Nu när växtsäsongen är över finns saker man kan göra, om man vill komma ut i sin trädgård. Kvällarna är mörka, men på helgerna kan vädret tillåta en del små projekt. Jag har just satt upp en spaljé på en förrådsvägg som vetter åt norr, där jag planterat skenhortensia (Schizophragma hydrangeoides). Jag hoppas den ska täcka väggen. För att skymma förrådet åt öster har jag byggt en pergola. Just nu är det en stor klumpig pergola framför ett fult förråd. Men jag har satt vildvin och klematis som jag hoppas ska växa upp på pergolans tak och därmed skymma förrådet. Oktober och november är bra tid att plantera klätterväxter.

Nästa tips att göra är att skydda sina växter mot vind och snö. Tung snö kan knäcka buskar. Speciellt barrväxter är utsatta. Säkra dessa för vintern så att de inte knäcks av snö.Kontrollera också att träden har ordentligt stöd inför höst- och vinterstormarna.

De flesta perenner går bra att planera eller flytta på hösten. Det finns undantag, så bäst är att kolla upp i förväg. Det kan vara ett bra tillfälle att flytta nu, för det går då se hur växten tar sig ut på sin tilltänkta placering.

LjungStäll undan växter som går in i vintervila men inte tål frost. Jag har redan ställt fuchsior, agapanthus och annat som brukar klara sig i ett mörkt svalt källarutrymme. Jag har inget ljust och svalt, men har men det så är det ett bra alternativ. Vissa växter måste ha ljus över vintern. Ett sämre alternativ är att ha växterna inomhus i ett fönster, vilket lätt blir för varmt. Förvaring av känsliga växter över vintern är besvärligt. Har du tips så får du gärna dela med dig nedan eller i forumen.

Det blev många stora utekrukor tomma. Jag har passat på och gjort en höstplantering av ljung och murgröna. Till nästa höst ska jag planera planteringarna bättre så jag får mer som blommar.

Det går att göra höstsådd. Jag har inte så bra erfarenhet av detta, så jag föredrar att höstså i krukor sent i december. Det får bli ett kommande tips. Men för den som vill prova att höstså utomhus så finns en fil om detta här.

Det är dags för igelkottar att gå i ide. Välstädade trädgårdar är ett problem för att igelkottar som behöver en ombonad plats att bo på. Igelkottar lär äta sniglar. Jag har inte sett en igelkott hos oss på 25 år. Men nu har jag satt upp en lyxboende för kottar. Vill man underlätta för igelkottar så kan man också göra hål i eventuella staket så att de kan vandra mellan olika tomter.

Igelkott

 

Ha en bra november i trädgården!

Jan-Erik

One Response to “Att göra i november”

Lämna ett svar