Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

Krokus i mars 2015 - att göra i mars

Krokus i mars 2015

 

Mars är årets första månad då jag börjar göra saker i trädgården. När jag skriver detta ligger snön, det är tjäle och rejält kallt på nätterna. Än är det vinter i Mälardalen. De första tappra krokusarna har börjat sticka upp sina blad längs med huset. Där är det bra dränerat och ett skyddat läge. Förra året började krokusarna längs med huset blomma i början av mars (bilden högst upp). Men det dröjde till april innan det blev någon fart i resten av trädgården. Normalt ska vi få vår i Mälardalen i andra halvan av mars. Det varierar förstås år från år. Jag hoppas varje år att det ska bli en tidig vår. Det blir nog inte så tidigt i år. Jag lever på hoppet.

De första flyttfåglarna har kommit. Ringduvor hoar till och från. Sångsvanar flög förbi åt norr för några dagar sedan. Jag är inte den enda optimisten. Blir det lite varmare sätter jag igång på allvar med vårsysslorna.

Alla växter jag ställde ner i källaren i höstas ska flyttas upp. Till och börja med får de stå inne. När jag värmer upp växthuset i april ska de få flytta ut. Det är rätt mycket som står nere i mörkret. Pelargoner, agapanthus, chokladblomma, heliotrope och fuschia. Jag hoppas de överlevt. Jag har glömt att vattna dem.

I inlägget för februari tipsade jag om att köpa fuschia sticklingar. Om du vill ha dem buskiga är det dags att toppa dem. Klipp ovanför ett bladveck. De toppar du får kan du använda som sticklingar för att öka på din samling. Klipp då sticklingen under nedersta bladvecket, ta bort nästan alla blad, plantera i såjord och sätt en plastpåse över krukan.

Fuschia stickling

Jag har också en hel del dahliaknölar i källaren. Men de får vara kvar till i april. Jag har inte plats för dem inomhus. Har man plats inne (eller ett uppvärmt växthus), och ett soligt läge så är mars en bra månad att planera dem. Då kan man ha dem i blom lagom till det är dags att ställa ut dem i juni. Och man kan ta sticklingar på dem.

Mars och april är också bra månader att så inomhus. Jag har redan sått en del i februari, bl.a. paprika (som grott) och en del annat (som inte grott). Men nu i mars är det dags att förgro allt jag tänker plantera ut i juni. Det är framförallt perenner och ettåringar, men också tomater. Om ett par veckor ska jag prova att så rädisor i växthuset, om nätterna blivit lite varmare. Jessica har gjort en film om att så inomhus.

Jag låter som mycket som möjligt av överblommade perenner stå kvar i trädgården över vintern. Det blir så platt och tråkigt annars. Och så blir fröställningarna mat till fåglarna. I mars blir det storstädning. Allt ska bort. Om det blir vårväder, annars kanske jag väntar till i april.

Jag planterade en hel del lökar i höstas. De kommer nog inte att komma upp förrän i april. En del, som krokus och tulpaner, är rådjuren förtjusta i. Det är jag också, så jag kommer att behöva skydda dem på olika sätt.

Snödroppar äter inte rådjuren och jag köpte massor förra våren. Jag köpte dem ”in the green”, det vill säga de hade blommat över men inte vissnat ner. Det var fler än 100 stycken.

Nu är jag nyfiken på om de kommer upp. Och så är jag nyfiken på hur det ser ut, blir det snyggt? Trädgårdsdesign är inte enkelt. Men det som är bra är att man alltid kan flytta växterna om man inte är nöjd. Här är en film om design.

Våren är en svår tid att ge tips om när man ska börja göra vad i trädgården. Våren infaller vid så olika tidpunkter. I Sydsverige bör våren inte vara långt borta. I Kiruna är den väldigt långt borta.

Kiruna 1 mars 2015

Kiruna 1 mars 2015

 

I väntan på våren kan jag tipsa om vår serie Hela Sverige Odlar. Du hittar alla avsnitten här.

Vill du få tidiga vårblommor kan du gräva upp småplantor av viol, gullviva eller någon annan vårblomma i din trädgård. Kanske någon planta som frösått sig på ”fel” ställe. Plantera i kruka och ställ dem inne. Vips, våren har kommit till dig!

En sammanfattning av tipsen finns på forumet.

Ha en bra mars!

Jan-Erik

ps. Om du vill vara säker på att inte missa något inlägg så kan du anmäl din e-post adress till vår prenumerationstjänst. Vill du lämna kommenterar nedan eller diskutera på forumet loggar du enklast in med ditt Facebook eller Google konto. Har du inget sådant konto kan du registrera ett konto hos oss.

Lämna ett svar