Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

December

Brun är också en färg, sa Drömparkens skapare Piet Oudolf i en intervju. Nu har blomningen upphört i vår trädgård. De sista astrarna blommande nästan hela november. Nio månader tidigare, i början av mars, tittade de första krokusarna fram. De fick tampas med ett och annat bakslag. Men det har blommat hela tiden sedan mars. Brunt är en färg i trädgården, men inte den enda. Lammöronens silvriga blad lyser upp, så gör också guldgult vissnat prydnadsgräs. Att ha något som händer i trädgården på vintern är det jag tycker är svårast.

Det är dags att summera året i trädgården 2015. Årets sommarplåga har varit åkersniglar. Störst positiva överraskning har varit tystnaden. Nästan alla grannar har nu robotgräsklippare. Bensindrivna gräsklippare är också en stor miljöbov, att dessa nu försvinner är verkligen positivt. Mest nöjd med i min egen trädgård är att vi lyckats få nio månader sammanhängande blomning, och det har varit mycket som blommat hela tiden. Tidvis har det varit massor av humlor, bin och fjärilar. Minst nöjd är jag med tomaterna. Få och tråkigt smak.

Att göra i i december i trädgården. Det finns alltid något att ändra i trädgården. Nu är en bra tid att planera för våren. Det börjar bli dags att köpa fröer, speciellt de fröer som behöver en köldknäpp (stratifieras) bör köpas och sås redan nu i december. Nedan en film om höstsådd som får bli månadens fösta tips.

Filmen ovan är från 2014 då Jessica hjälpte mig med sådden. Filmen är från mitt växthus. Jag fick lära mig att vattna innan jag sådde fröna. Små frön kan annars sköljas ner på djupet, något jag inte tänkt på tidigare. En annan sak jag lärt mig är att inte så för tidigt. Det fröna behöver är en köldknäpp. Inte månader av fukt. I år ska jag så under jul och nyårshelgen. Jag ställer mina sådder i ett ej uppvärmt växthus, men det går lika bra i en kallbänk eller på annat skyddande ställe. Täck med plastpåse om sådden ställs utomhus som skydd mot hungriga fåglar och andra djur.

Har man samlat fröer under året så får man ibland hela blomställningar som man lägger på tork. Ett pysselarbete för december är att sortera ut fröna och lägga dem i påsar.Om man inte sår fröna direkt. Glöm inte märka upp påsar och sådder.

Nästa julpysseltips kan vara att göra sin egna julkrans. Här är en film som visar hur man gör.

Ett sista tips för december kan vara att städa fågelholkarna så att de är reda för vårens häckning. Det är inte så långt kvar till våren.

Ha en bra december i trädgården!

God Jul Och Gott Nytt År

Jan-Erik

Lämna ett svar