Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

Ängsnäva

När sommaren går över från juli till augusti är det ungefär halva växtsäsongen kvar. Vår trädgård är inspirerad av drömparken i Enköping och det är meningen att perenner och gräs ska stå kvar över vintern. Men vi har planterat ganska tätt. En del växter behöver jag klippa ner för att ge plats åt sensommarens och höstens blommor. Sedan ett par veckor blommar ängsnäva (rena arten) med ett hav av blommor tillsammans med Salvia ’Caradonna’ och Brunröd daglilja. I början av augusti är det dags att klippa ner ängsnävan för att lämna plats åt de solhattar som är på gång. Det krävs en del mod att klippa ner en växt i tid. Jag klipper lite för sent ibland. Just nu samlar jag mod inför årets klippning av ängsnävan. Caradonnan kommer jag låta stå kvar överblommad i år.

Jag har hundratals perenner i trädgården. Det mesta är odlat från frön eller sticklingar. De bästa fröna är de man kan plocka själv. Hela hösten är en bra period att plocka fröer. Jessica har gjort ett klipp om detta.

Det krävs en del planering för att plocka fröer. Om man klipper ner sina överblommade blommor får man inga fröer. Vissa växter som blågull fröar av sig ymnigt. Blågull är annars en perfekt växt i svenska trädgårdar. Den blommar tidigt. Den blommar länge. Den är härdig. Och man får hur många plantor man vill ”gratis”. För att slippa rensa bort alla fröplantor från blågull klipper jag bort de flesta blommor efter blomning. Detsamma gäller fingerborgsblomma och prästkrage. Men inte alla. Några får stå kvar så att jag får fröer och självsådda småplantor.

Ovan nämnda Salvia ’Caradonna’ är inte fröäkta, och kan enbart förökas genom stickling eller genom delning av plantan. Om man tagit sticklingar i juni så bör de ha rotat sig i augusti (här visar Jessica hur man tar sticklingar). Man ser enklast om sticklarna tagit sig om det kommer rötter ur botten på krukan. Alla sticklingar tar sig inte, ibland dör allt man tagit. En del växter är lättare än andra. Salvia är ganska enkelt. Jag har köpt en planta Caradonna, övriga har jag fått ”gratis” genom sticklingar. När sticklarna har tagit sig så är det dags att planera om till krukor med planteringsjord. De nya plantorna behöver få tid på sig att växa till sig inför vintern.

Geranium PatriciaEn del plantor är sterila, som Trädgårdsnäva ’Patricia’. Då blir det inga frön. Men å andra sidan blommar den månader i sträck.

Om man inte rensat bort ogräs i plattor och grusgångar så är det hög tid att göra detta i augusti. Rensar man en eller ett par gångar om året så är det relativt enkelt att hålla ogräset i schack. Det jag har problem med är Kvickrot. Jessica har lovar komma förbi med sin ogräsbrännare, som hon demonstrerar här.

Augusti är också en av de tre JAS månaderna (juli, augusti, september) då det är dags att sommarbeskära sina fruktträd. Våra träd är 25 år gamla och har – tycker vi själva – en bra form. Nu i augusti är en bra tid att ta bort vattenskott och korta in sådant som växt för mycket. Sommarbeskärning hämmar tillväxt, det vill säga det blir inte så mycket vattenskott nästa år. När stegen ändå är framme gallrar vi samtidigt frukt så att det växter som mest två äpplen på samma ställe.Frukten blir då större och friskare.

Se också klipp om beskärning här och här med Helena Åhlund.

Augusti är också en bra månad att torka kryddväxter som timjan, salvia och oregano för att spara till vintern.

Jag klipper hela grenar på tork i förrådet. När det är ordentligt torrt drar jag av de torra bladen och lägger i burk. Det är viktigt att det är riktigt torrt. I år kanske jag ska torka några timmar i torkskåpet innan jag lägger ner i burkar. Det regnar sällan här på sommaren, men i år regnar det nästan varje dag. Nedan en bild på torkande backtimjan.

Backtimjan

Lämna ett svar