Posted by & filed under Att göra i trädgården.

20160529-144212

När jag skrev förra inlägget för maj snöade det. Då var det svårt att föreställa sig att sommaren skulle börja ett par dagar senare. Vi har inte haft någon frost sedan dess och nu är rimligen risken för frost över, i alla fall här i Mälardalen. I de delar av landet där frostrisken nu är låg är det hög tid att plantera ut sådant som förgrott i växthus eller inomhus. Glöm inte att avhärda växterna först några dagar genom att ställa ut krukorna i ett skyddat läge. Tomater som odlats inomhus kan skadas av starkt solljus, så ställ dem i halvskugga under några dagar så att de vänjer sig vid UV-ljus.

Jag sådde rädisor på friland under duk redan i början av april. Dessa har jag nu skördat. Där de växte har jag sått annat. Så kommer jag att fortsätta under sommaren. Så, skörda, så skörda. I princip enkelt. Det går att improvisera. Men en plan kan underlätta, som Jessica visar en denna film.

Förra året hade jag växthuset fullt av tomater. I år har jag satt busktomater i hinkar och ställt längs med huset i söderläge. Det gör att det blir bättre med plats i växthuset. När kallbänken blir tom kommer jag ställa hinkar med olika grönskar i den. Anette har gjort en film om att odla gurka i hink.

Min tomt är en helt vanlig villatomt i ett villaområde. Och på de flesta villatomter finns inte mycket till jord att odla i. Därför har jag fått köpa jord i massor, närmare bestämt har jag köpt 25 ton jord. Två lass med lastbil och några storsäckar. All den här jorden har jag lagt i odlingslådor som jag byggde själv. Storleken varierar mellan 5 och 15 m2. Juni är en bra tid att bygga odlingslådor. Det behöver inte vara så avancerat som jag gjort. Det går bra med pallkragar.I bilden i början av inlägget håller jag och Jessica på med att anlägga en odlingsbädd på en äldre villatomt där det finns gott om jord, men ogräset har tagit över. Det finns också gott om rådjur och duvor i området, så vi la fågelnät över bädden.

20160601-180228

Det går att odla allt möjligt i en odlingsbädd. Det mesta i min trädgård är perenner. Nu när trädgården kommit igång på allvar så går det att se vad som dött under vintern och där det följaktligen uppstått luckor. I dessa luckor sätter jag ettåringar som jag förgrott. Framförallt har jag drivit upp rosenskära (Cosmos bipinnatus) som jag nu håller på att plantera ut. Det går också så frön i luckor, jag har sått sömntuta som brukar gro och växa fort när jorden blivit varm. Nysatta växter behöver vattnas. Vi ligger i regnskugga och får sällan speciellt mycket regn på våren. I maj kom 15 mm.Jessica tipsar om torka i detta klipp.

När perenner och buskar växer kan de behöva stöd. Sätt ut stöden så tidigt som möjligt. Börjar växten lägga sig ner är det svårt att få det snyggt. Jag använder dels metallbågar i olika höjder, dels spretiga grenar som jag sticker ner i jorden.

Många tulpaner, narcisser och andra lökväxter har blommat över nu. Ta bort frökapseln, men ta inte bort blasten. Växten behöver få vissna ner för att återvinna all näring. Är de fortfarande gröna, ge dem näring. I nederbördsrika delar av landet kan det vara nödvändigt att ta upp tulpanlökarna när de är nästan helt nedvissnade. Tulpaner gillar inte sommarväta.

Näckrosorna har börjat blomma. Igår tog jag ett kvällsbad i vår lilla damm och gav näckrosorna näringskulor. De behöver få extra näring för att orka blomma hela sommaren. Har du ingen damm men vill ända ha näckrosor så går det bra med en större vattentät kruka eller tunna. Jag har en stor kruka med små näckrosor på min altan.Där började näckrosorna blomma redan för ett par veckor sedan.

Ha en bra juni!

OdlingsTV/Jan-Erik

Lämna ett svar