Posted by & filed under Att göra i trädgården.

20160630-074316

Midsommar har passerat och därmed har vi halva sommaren kvar. Det är dock långt kvar på odlingssäsongen, och än går det att så och planera för framtiden. Har du uppvärmt växthus går det till och med sätta potatis nu (i växthuset) och få färskpotatis till jul. Juli är annars en månad att skörda det vi tidigare sått, och att hålla trädgården i blom.

De första två sommarmånaderna har bjudit på fint väder med mycket sol här i Mälardalen. Vi har haft långa perioder med torka, men har nu fått tillräckligt med regn. De långa torkperioderna har gjort att vi så här långt har haft få sniglar och ännu färre myggor. I maj och juni fick vi totalt 74 mm regn. Jag har vattnat mina grönsaksodlingar, men perennerna har fått klara sig själva. Allt som står i krukor har jag behövt vattna några gånger i veckan. Så här långt har vi haft en fin sommar för odlare såväl som odlingar.

Väderprognosen för början av juli ser ut att bjuda på lite mer ostadigt väder. Inte så bra väder för alla som tänkt ligga på stranden. Men för oss som håller till i trädgården ser det hyggligt ut.

Månadens första tips handlar om att hålla blomningen igång.

Ta bort allt som är överblommat. Genom att ta bort blommorna när de blommat över förhindras frösättning. Växten sparar på energi, samtidigt som den blommar igen. Många rikblommande växter behöver man klippa bort överblommade blomställningar på varje dag, som t ex dahlia, fuchsia och rosenskära (cosmos).

För att växten ska orka blomma igen kan den behöva näringstillskott. Jag lägger på hönsgödsel och algomin. I denna film berättar Stockholms Universitet hur det går att se vad växten saknar. Du kan få än fler tips i denna film av Jessica.

Växer det du planterat bra, finns risk att också annat växer. Tips för svala dagar är att rensa ogräs i rabatter och odlingsbäddar. Gör det regelbundet så blir det enklare.

Andra aktiviteter för svala dagar är att klippa häcken och slå ängen. De flesta häckar mår bra av att klippas i början av juli. Min hagtornhäck vinner på tidig klippning eftersom taggarna på årsskotten ännu inte har förvedats. Jag slår min äng när höskallrorna skallrar. Det brukar bli i andra halvan av juli. Möjligen blir detta tidigare i år, sommaren började ju så tidigt. Har du ingen äng, men en stor oanvänd gräsmatta kan du anlägga en.

Skär ner tidigt blommande växter som lungört, nävor och blågull för att få till ett fint lövverk senare och kanske också en andra blomning. Jag har börjat skära ner de nävor som nu blommat över, som brunnäva och fläcknäva. Det som är lite trist är att de blir ett stort tomt hål under någon vecka. Det går att lösa genom att ställa in en krukväxt i hålet, dock inte ovanpå växten. En dahlia i ett soligt läge, en fuchsia i ett skuggigt. Ett klassiskt trädgårdsmästartips lär vara att ha odlat några hosta i kruka för att fylla upp hål som uppstår. Jag har inte tagit till mig av det tipset, än. Men när jag nu på morgonen gick runt och retade mig på alla tomma hål känns det som en bra och prioriterad åtgärd.

Planera för framtiden.

Ta sticklingar av salvia, lavendel, nepeta, kärleksört, dahlia, pelagoner och andra växter för att få fler plantor. Jag har en gång i tiden köpt en salvia ”caradonna”, idag har jag fått en massa plantor genom att ta sticklingar. Detsamma gäller kantnepeta som jag har massor av. Nu håller jag på att föröka kärleksört. I denna film visar Jessica hur sticklingar kan tas på fjärilsbuske (buddleja).

Det är hög tid att så tvååringar som fingerborgsblomma (digitalis) och trädgårdsnattviol (hesperis) för blomning nästa år. Jag har många självsådda fröplantor att jag inte behöver så fler. De små fingerborgsblommorna flyttade jag för några dagar sedan dit jag vill ha dem.

Månadens sista tips är att fotografera din trädgård. I vinter kan du titta på bilderna och fundera på vad du vill ändra. Vill du dela med dig av din bästa trädgårdsbild kan du maila den till oss på OdlingsTV. Eller ännu bättre, filma trädgården och maila filmen.

Ha en fin högsommar ute i din trädgård!

Jan-Erik/OdlingsTV

20160628-103806

 

Lämna ett svar