Posted by & filed under Att göra i trädgården.

När jag skrev förra inlägget för en månad sedan hade jag inte stort hopp om värme och soligt väder. Men augusti har varit just solig och torr. Vi har bara fått 15 mm regn i augusti. I juli kom 93 mm. Juliregnet var välkommet, men det var så lite sol och så kyligt att jag fick ha mössa och fleecetröja en del förmiddagar när jag jobbade med olika trädgårdsprojekt.

Det regnar sällan mycket här på sommaren, vilket  har påverkat valet av växter. De flesta perenner jag planterat trivs med sol och torka. Mot bättre vetande har jag dock planterat en del växter som kräver bevattning.

Admiral

Augusti brukar vara en fjärilsmånad. Så blev det även i år. Jag trodde den kyliga och regniga inledningen av sommaren skulle ge färre fjärilar. Men det verkar blivit tvärt om. Jag har planterat växter som fjärilar gillar. Och då inte bara som ”vuxen ”fjäril utan också som larv. Violer och nävor är två värdväxter (dvs mat) för fjärilslarver. Dagfjärilar är lätta och se, som amiralen på bilden. Men de flesta fjärilar flyger på natten. Jag har länge funderat på att skaffa speciallampa för att locka fram och titta på nattfjärilar. I början av augusti kom jag på att jag har något minst lika bra – blommor. Och då speciellt fjärilsbusken. Det är ju bara att gå ut med ficklampa och en kompaktkamera med bra närgräns och fotografera. Varför har jag inte tänkt på detta förut?

Att göra i september - fotografera nattflyn

På bilden tror jag det är (översta raden från vänster) tegelrött gräsflygammafly, allmänt stamfly, (nedre raden) vinkelstreckad lövmätare, vitaxfly, och allmänt bandfly. Och detta är bara en handfull av allt som jag lyckades fota. Fortsätter det att vara varmt i september finns det fortfarande chans att gå ut på nattlig exekution i sin egen trädgård.

I vår trädgård så behöver vi inte göra så mycket i september för att hålla igång blomningen. De växter som nu blommar, som solhatt, solbrud, blå bolltistlar, marton och astrar, ska få stå kvar till våren.  Fröna brukar fåglarna äta upp under vintern. Några samlar jag för att så till vintern eller våren. Här berättar Jessica hur man kan samla och spara fröer.

Humlor, bin och andra pollinerande insekter har minskat kraft på många håll i världen. En orsak som ofta anges är minskad mängd blommor. Ängar har planterats med skog eller har blivit jordbruksmark med plats för enbart en gröda. Det verkar nästan som att det inte längre finns något utrymme för biologisk mångfald. I Storbritannien, där förlusten av humlor och bin blivit allt mer kritisk, försöker naturvårdare engagera villaägare att odla mer blommor i sina trädgårdar. Det finns mängder med ”tomma” villaträdgårdar, en gräsmatta, några buskar och ett par ensamma träd. Så såg min tomt ut tidigare. Det fanns inget speciellt där, och därför var vi sällan ute i den. Nu har vi fyllt den med blommor. Nu finns det nya saker att titta på och göra varje dag. Och trädgården har blivit ett paradis för humlor, bin och fjärilar.

Nästan all gräsmatta är borta trädgården, så när som på 10 kvadratmeter. Nu har jag börjat bygga en pergola för klätterväxter för att utnyttja höjden. Kanske har du en onödigt stor gräsmatta? Då kan september vara en bra månad att planera för nya rabatter. Nedan ett rödmurarbi på en tulpan fotograferad i april.

Rödmurarbi

September är en bra tid att börja planera för våren. Vissa lökar, som kejsarkrona, bör planteras redan i september. Att planera och köpa lökar för våren är en bra sysselsättning för september.

Att göra i september - skydda känsliga växter som fuchsia mot frost

När vi nu går in i september så är hösten på gång. Det kan bli nattfrost på en del håll landet. Hos oss är nattfrost vanlig i september. Jag har dahlior och fuchsia som jag vill ha blommande så länge som möjligt. Om väderprognosen varnar för låga nattemperaturen  täcker jag känsliga växter med duk. Om det är risk för en rejäl nattkyla tar jag in blommorna. Ofta är det bara enstaka nätter i september då det blir kallt.

I slutet av augusti och början på september börjar en del äppelsorter att mogna. Mina transparence blanch har börjat mogna. De äpplen som mognar i augusti och september går oftast inte spara. Transparence blanch går inte spara mer än någon dag, om man plockar dem från trädet. Har de ramlat ner går de inte spara alls. Har man tid och ork kan man göra äppelmos eller äppelmust. Vi har fortfarande äppelmos kvar från förra året. Men snart är det slut, så vi behöver göra ny. Om man har mer äpplen eller annan frukt än man mäktar med att ta om hand kan man anmäla sitt fruktträd på pallafrukt.se eller på någon annan webbplats. Så får någon annan möjlighet att plocka.

Hur man gör äppelmust berättar Anette på Boäng här

Det här var några tips att göra i september från min trädgård. Har du fler tips så får du gärna dela med dig i kommentarerna nedan.

Lämna ett svar