Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Tradgard-1-oct-2015Vädret i september har varit bra både för odlare som odlingar här hos oss.  Mycket sol, en del regn och ingen frost. Frosten har varit nära med bara någon enstaka plusgrader en del mornar. Men än har vi klarat oss. Nu är dock hösten definitivt här och det är dags att börja förbereda trädgården inför vintern och våren.

Det har varit ett uruselt år för tomat, i alla fall hos oss. Jag antar att det var för lite sol i juni och juli. Det har varit få tomater som inte varit lika goda som andra år. Men allt har inte varit dåligt i år. Morötter, rödbetor, kål och störbönor har alla växt bra.

För ett par veckor sedan slängde jag alla tomatplantor och tömde växthuset. Månadens första tips att göra i oktober är att städa växthuset. Tvätta alla fönster och alla odlingshinkar. Det gäller att få detta gjort innan det börjar bli kallt. Att tvätta när det är kallt är inget rolig och det är risk att det inte blir gjort. Fuska med städning ökar risken för att nästan års odling. Och det blir alger och annat på fönstren som minskar ljusinsläppet. Jag planerar att tvätta nu till helgen.

När växthuset är städat kommer det till användningen igen. Jag kommer att ställa in alla sticklingar i växthuset så de får någon vecka till att växa till sig inför vintern. Förra året var det många av mina sticklingar som dog under vintern. I år ska jag därför ställa ner dem i källaren när vintern kommer, men först en period i växthuset.

I oktober brukar vi få så mycket frost att dahliorna fryser ner. När detta skett, och innan jorden fryser, är det dags att ta gräva upp dahliaknölarna för vinterförvaring.

PelargonerAndra ömtåliga växter är det också dags att ta in. Steg ett kan vara att ställa in dem i växthuset. Men vissa växter tål inte frost och behöver förvaras för vintern. Det gäller fuchsior, heliotrop, chokladblomma, agapanthus, pelargoner. Mina pelargoner har jag redan tagit in. Jessica har gjort en film om hur hon gör.

Jag har en näckros i en större kruka på en av uteplatserna. Den ska jag ta upp och sänka ner i dammen för övervintring.

I oktober börjar löven falla av träden. Löv är guld värt och ska inte slängas bort. Jag samlar ihop löven för att göra lövkompost. Lövkompost är näringsfattigt och går att använda som såjord. Men också som kompost till ”woodland” växter. Jag lägger löven i 200 liters sopsäckar, häller på vatten och gör hål i botten på säcken. Sedan ställer jag säckarna i hörn av trädgården där jag inte ser dem allt för mycket. Om ett år är komposten klar att användas. Har man inte tid att göra kompost kan man låta löven ligga. Löv är central del av den ”motor” som driver livet runt trädgården. Nedan en ny film lövmull. Se också denna film.

Andra saker att göra i oktober är att plocka frukt och bär. Nu börjar äpplen mogna som går att förvara. När äpplet lossnar lätt från trädet är det moget. Äpplen plockas varsamt och läggs försiktigt i en korg. Äpplen som ramlat ner och som har skador går inte spara utan måste användas direkt. För att spara äpplen en längre tid behöver de ligga svalt och luftigt. Det är få som har den här typen av förvaringsmöjligheter. Jag förvarar mina äpplen i förrådet på trådhyllor. Förrådet jag har är hyfsat skyddat för möss, men är inte isolerat. Jag kan sätta in värmen från växthuset som skyddar från köldknäppar. Men när det blir kallt kan jag inte förvara äpplena någonstans. Då blir det till att göra sylt eller äppelpaj. Mycket äppelpaj brukar det bli i oktober och november. Har man möjlighet att göra äppelmust så finns en film om detta.

Att plocka nypon är inget jag skulle ge mig på. Det är för taggigt. Men nyponvänner backar inte för lite taggar. Här en film om hur man tillagar nypon.

Oktober är också en bra månad att plantera lökar inför våren. Jag har köpt  tulpaner (Van Eijk och Orange Emperor), krokus (Romance) och narcisser (Thalia). Utmaningen kommer att bli att plantera dem. Jag har tänkt plantera dem i rabatter där det nu är fullt med perenner. Men till våren kommer det att vara tomt. Det är därför jag köpt lökarna.

Lökar hösten 2015

Lökar kan också planteras i kruka. Här en film om detta.

Oktober är också en bra tid att planeras träd. När träden går in i sin vintervila stressar man dem som minst. Förra hösten planterade vi flera träd. Bland annat tre prydnadsapel.

Lycka till trädgårdsarbetet i oktober!

Jan-Erik

Prydnadsapel

One Response to “Att göra i oktober”

Lämna ett svar