Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus)

Maj var en av de blötaste månaderna i östra Svealand på mycket lång tid. Det är kanske inget vidare för oss som odlare, men för odlingarna är växling mellan regn och sol perfekt. Juni har fortsatt på samma sätt. Rikligt med regn, lagom varm (för växterna) och en del sol. Det växter bra, ja det växter frodigt.

Nu när risken för nattfrost är över är det hög tid plantera ut alla växter som stått i växthus och i kallbänk. Innan de planteras ut bör de vänjas med solen. Ställ växterna på en skyddad plats där de inte utsetts för direkt solsken.

Nu har många blommor börjat blomma som dagliljor. För att hålla dem blommande så länge som möjligt är det nödvändigt att plocka bort allt som blommat över. Annars kommer plantan att lägga sin energi på att producera frö.

Kantmynta (Nepeta ×faassenii)

Det myckna regnandet gör att det växer mer än vanligt, i alla fall här hos oss. En del perenner och buskar har en ovana att lägga sig ner. Därför är det nödvändigt att ge dem stöd. Jag försöker sätta ut stöd innan växterna behöver det, när det behöver stöd är det för sent. Växterna kan bli fula eller brytas av. Många växter, som pioner, stöttar jag med ”buskstöd”. Men detta fungerar inte för alla. Kantnepeta ’Six Hills Giant’ blir en meter hög och vill gärna lägga sig ner. Det kan också vara fint, men jag vill att den ska stå upp. Därför sätter jag in några korta grenar av torrt ris innan plantan blivit för stor. Efter ett par veckor ser man inte längre riset. Kantnepetan står rakt upp till glädje för och för bina.

Vårrabatter kan vara svåra att hålla i blom. I maj och början på juni har vi mängder av självsådda skogsförgätmigej i blom. Nu har de gjort sitt och det är dags att rensa bort dem. Eftersom de självsår sig ymnig och är tvååriga kommer de tillbaks nästa år – på platser de själva valt.

Det finns tvååringar som jag vill vara säker på att få tillbaka nästa år som fingerborgsblomma. Juni är en bra tid att så tvååringar. De kallas tvååringar eller bienner för de lever oftast bara två år. Första året växer bildar de en bladroset, sedan blommar de år två. Jag hade en hel del blommande fingerborgsblomma i trädgården förra sommaren och de frösår sig villigt. Istället för att så frön, har jag krupit runt och plockat upp självsådda fröplantor och satt i krukor. Det blev några stycken som framgår av bilden nedan. De flesta fröplantorna har jag fått rensa bort. Annars skulle de helt ta över trädgården på några år.

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

 

 

 

 

Lämna ett svar