Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Juli är sommarmånaden framför alla andra. Det är nu som perennerna i trädgården börjar blomma på allvar. Men juli är också förändringens månad. Dagarna börjar bli kortare. I början av juli är det inget som märks, men när månaden går mot sitt slut har också dagarna blivit kortare. Fågelsången som var så intensiv före midsommar har förbytts i en och annan sommarserenad.

För odlaren finns en hel del att hålla sig sysselsatt med i trädgården. Det myckna regnandet har fått gräsmattorna att frodas. Vi hade en gång ungefär 300 kvadratmeter, nu är det 10 kvar. På resten vajar nu perenner.

Gräsmattan

Oavsett storlek så är klippning av gräsmattan nödvändigt.Gräsklippet kan alltid komma till användning. När detta skrivs den 4 juli är det uppemot 30 grader och sol från en klarblå himmel. Trots att regnat mycket blir det snabbt torrt i grönsakslandet. Då är det extra bra att täckodla. Här är ett klipp från i maj hur man kan göra detta.

En del har perenner blommat har över. Brunnävan har blommat länge, men idag var de bara ett fåtal blommor kvar. Och den hade börjat se risig ut. Jag tog mod till mig och klippte den till marken. I det tomma hål som blev kvar ställde jag en kruka med en stor dahlia i. Likaså har trädgårdsnattviolen (Hesperis matronalis) gjort sitt. Idag klippte jag bort de flesta men lämnade någon enstaka för att fröa av sig.

JordgubbstunnaI juli är det dags att klippa de flesta häckar. Jag ska sätta igång när det blivit lite svalare. Det kan finnas småfåglar som fortfarande har bo kvar inne i häcken, men jag är rätt säker på att alla fått ut sina ungar i mina häckar. Är man inte säker kanske man ska vänta någon vecka till. Veckan före midsommar lämnande flugsnapparna sin holk, det var den sista bebodda holken. Sedan dess har jag knappt sett någon fågel på tomten.

Jordgubbarna börjar så sakteliga mogna, minst två veckor senare än föregående år. Vill vi ha några jordgubbar för oss själva är det nödvändigt att täcka med nät. Jag har jordgubbar i en tunna som står på en platta med hjul. Sniglarna kan därmed inte komma åt jordgubbarna. I år är det tur, för sniglar är det gott om. Nästa år ska jag pröva Annikas tips att bekämpa sniglar med nematoder (ljudet i filmen är lite lågt).

Jag har en slåtteräng sedan många år. I slutet av juli brukar det dags att slå den med lie. För att få en riktig äng med mycket blommor behövs gräsparasiter. Jag har höskallra. Den är ettårig och måste hinna få frön innan jag kan slå ängen. När den ”skallrar” är det dags för slåtter. Jessica har gjort en film om slåtterängar, några klipp är från min äng. Min äng är dock bara ca 50 kvadratmeter, så den enorma ängen i filmen är inte min. Som tur. Jag skulle inte vilja slå den med lie. Min lilla räcker gott till för ett ”träningspass”.

Vad mer att göra i juli? Ät och njut!

Lämna ett svar