Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Att göra i januariVintern har kommit till min trädgård. Så mycket trädgårdsodling kommer det inte bli under januari och februari. Men det finns saker att göra i januari. Våren är trots allt bara dryg två månader bort.

Om man som jag har mycket av sin trädgård uppodlat, så är en del saker svåra att göra. Fälla träd är en sådan sak. Men nu när marken är frusen så är det lättare att fälla träden utan att skada andra växter. Förra vintern fällde jag två fruktträd som blivit väl stora och som inte gav så mycket frukt. Första tipset att göra i januari är att fälla träd eller att beskära träd.

Januari kan också vara en bra tid att sätta upp fågelholkar. De flesta småfåglar är bra hjälpredor i trädgården eftersom de äter skadeinsekter. Vill man få småfåglar till trädgården är det bra att mata dem nu i vinter.

Sobersandbi

Sobersandbi, som på bilden pollinerar jordgubbe, bygger bo i sand.

 

Andra hjälpredor i trädgården är solitärbin och humlor. Humor och bin hjälper till med pollinering. Det har skett en dramatisk minskning av inhemska humlor och bin. Eftersom mycket av maten vi äter är ett resultat av pollinering så är humlor och bin absolut nödvändiga. De finns olika orsaker till denna minskning. Brist på boplatser och tillgång på mat är två. Och för oss som odlar så bjuder vi humlor och bin på maten mot att de i sin tur pollinerar blommor och på sätt bjuder oss tillbaka med frukt, bär och frön. Det finns också solitära getingar som äter skadeinsekter och inte sticks. Men humlor, bin och solitära getingar behöver någonstans att bo. Januari kan vara en bra pysselmånad för att ordna boplatser. Det jag tycker har fungerat bäst är bamburör, vass och hål borrade i vedkubbar.

I filmen nedan så har Jessica filmat i vår trädgård i augusti. I slutet av filmen kommer tips om vad som blommar under olika årstider. I vår trädgård har vi krokus, blåsippa, lungört, snödroppar och sälg som blommar tidigt. Sedan följer vitsippor, scilla, gullviva, vårkrage, tulpaner, förgätmigej, backsippa, violer och så alla de fruktträd jag vill ha pollinerade. De tidiga perennerna täcks sedan av andra perenner som tar över scenen. Tidig sommar blommar prästkragar, fingerborgsblomma, isop, kantnepeta, akleja och alium. Under högsommar blommar kungsmynta, nävor, timjan, lavendel och lammöron. På sensommaren kommer färgexplosionen med solhattar, blå bolltistel, temynta, marton, höstphlox, fackelbloster, solbrudar och axveronika. Slutligen kommer tidig höst med rudbeckia, höstastrar, renfana och kärleksört. En del perenner har lång blomning som sträcker sig över flera perioder. Kantnepeta blommar nästan hela säsongen, om man klipper ner den när den börjar blomma över.

Jag har varit och besökt trädgårdar där ägaren klagat på att fruktträd och bärbuskar inte sätter frukt. När jag tittat runt i dessa trädgårdar har jag bara sett enstaka humlor eller bin. Det sägs ibland att kompost är en förutsättning för en fungerande trädgård. Det är förstås sant, men pollinerande insekter är lika viktigt om man vill få en bra skörd.

Rödmurarbin

Rödmurarbin bygger bo i vassrör

 

Januari är också en bra månad att planera årets odlingar. Vad ska odlas och när. I klippet nedan visar Jessica hur hon planerade sin 16 m2 stora odling inför 2015. Med planering går det att få hemodlade grönsaker under en lång period. Jag har fortfarande grönkål kvar i trädgården som jag äter av. Men ska man få det att fungera behövs alltså en plan för att veta när man ska börja så. Det man vill ha igång tidigt behöver man så inomhus. Jag brukar börja så inomhus i månadsskiftet februari/mars. Men det finns sådant som tar lång tid på sig att gro, då kan januari vara månaden då odlingssäsongen startar.

Januari kan kännas som en månad då det är långt till vår. Men det är under januari och februari som man har möjlighet att planera och förbereda inför den kommande växtsäsongen.

Har du frågor om odling? Då är du välkommen att ställa frågor och diskutera i forumet!

Lämna ett svar