Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Odling inomhus mars 2014

Odling inomhus mars 2014

Att göra i februari i trädgården

Det är lätt att misströsta när vintern slaskar och det är det är mer gråmulet är havregrynsgröt. Men våren är på väg. Normalt kommer den till Sydsverige i andra halvan av februari och till Mälardalen några veckor senare. Norra Sverige får dock vänta ett tag till. Detta vet kanske alla, men det är bra att påminna oss odlare. För i februari är det dags att börja odla.

Jag räknar med att börja värma mitt växthus i början av april. Detta förutsatt att det inte råder vargavinter. Innan dess kommer jag att successivt så fröer inomhus. Jag har inte lyssnat till mitt egna råd att planera den kommande säsongen. Därför vet jag inte riktigt vad jag kommer att så i vår. Förra året började jag så i andra halvan av februari, bl.a. chili och paprika som tar lång tid att gro. Och eftersom dessa behöver värme så sådde jag dem i miniväxthus med värmematta (som jag tyvärr inte fotograferade). Då blev det plats över så jag sådde även annat, bl.a. Dahlia ’Bishop’s Children’, Solhatt (egna frö) och Sommarljus som jag sedan fick många fina plantor av.

Det fungerar bra att så i februari så länge man har möjlighet att ge alla växter tillräckligt med ljus. Jag har ett bra fönster åt söder och en hyfsat stor lysrörsarmatur. Men det är ändå ett begränsat utrymme (se bilden högst upp).

Hur man gror chilifrön har Stig Häggkvist beskrivit i klippet Gro chilipeppar i rotningskuber del 1del 2 och del 3.Stig har också gjort flera filmer om belysning.

Växthuset april 2015

Växthuset april 2015

I februari kan man köpa Fuchsia sticklingar och börja driva upp dem inför sommaren. Fuchsia är tacksam för att de gillar skuggiga lägen och därmed inte konkurrerar om utrymme i söderfönstren. Fuchsia finns i många olika former. En del går bra att stamma upp som på bilden nedan. Pelargoner kan också köpas som sticklingar i februari, upprättväxande sorter går också bra att stamma upp.

Fuchsia vid entrén i kvällssol, augusti 2015

Fuchsia vid entrén i kvällssol, augusti 2015

Hur man tar sticklar och sköter om dessa berättar Jessica i nedan film.

Fåglarna sjunger allt mer intensivt och just nu smälter snön. Våren är på väg, men än är det vinter.

Ha en bra februari!

OdlingsTV/Jan-Erik

 

 

Lämna ett svar