Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Tulpaner i april

Dvärgtulpan (Tulipa turkestanica) i april 2015.

 

Till slut kom våren även till min trädgård. Tjälen i marken var kvar ända till påskhelgen. Och kanske är den fortfarande kvar i skuggiga lägen. Men odlingsbäddarna har tinat och vårblommorna har kommit igång. De tulpaner, krokus och påskliljor jag satte i höstas har börjar sticka upp. De överblommade men ännu gröna snödroppar jag satte i maj förra året har nu börjat blomma. Jag köpte en bunt med 100 stycken. Riktigt så många är det ännu inte i blom, men det är betydligt fler än jag har haft tidigare. Jag ska köpa ännu fler i år.

April brukar vara för kall för att så utomhus hos mig. Men om du har odlingsbäddar där jorden blir tillräckligt varm kan april vara en bra månad att så rädisor, kanske också grönsaker som morötter och rödbetor. Och då tänker jag på andra halvan av april. Förbereda dessa bäddar redan nu genom att täcka dem med odlingsväv. Jag har sått rädisor i en stor kruka i växthuset. De kommer att gro fint. Jag har också sått på friland under väv. Men det är en chansning på att vädret i april blir hyfsat varmt.

Jag har nu satt på värmen i mitt växthus och har därmed fått mer plats. Värmen är satt ganska lågt (10 grader). Det fungerar bra för många växter. Men en del behöver mer värme än så för att gro och växa bra. Det gäller bland annat tomater och en del ettåringar. Just nu är jag inne i en period då jag sår i krukor som jag endera ställer inomhus i söderfönster med extra växtbelysning eller ställer i växthuset.

Tomater är hög tid att börja förgro. Jag sådde i påskhelgen och har ställt dem i mitt söderfönster inne. Luktärter kan också sås i april. Dessa bör sås i höga krukor. Det går också så rödbetor, kål, mangold inomhus eller i uppvärmt växthus för att senare plantera ut småplantor när frostrisken är över.

Potatis är också möjligt att sätta inomhus eller i växthus. Det är då dags att grodda dem först.

De växter som stått inne i mars och vaknat till liv efter en lång vinter i källaren har jag nu flyttat ut i växthuset. Allt vaknade inte liv, men de flesta har överlevt. Fuchsiorna blommade redan efter två veckor. Bladlössen har överlevt de också.

För att ersätta de som dött och utöka antalet plantor tar jag sticklingar på pelargoner och fuschia.

För att få dahlior i blom tidigt så är april en bra månad att sätta dem inomhus eller i uppvärmt växthus.

Har du sått chili, paprika eller något annat är det förmodligen hög tid att omskola. Jessica har en film här. Nedan ett bildspel med omskolningens huvudpunkter. Bild 1 plantorna har grott och fått sina första riktiga blad. I bild 2 lossar man försiktigt på plantan. Ta aldrig i stammen. Den är ömtålig och plantan kommer dö om rot eller stam går av. Ett blad kan däremot ersättas. Steg 3 sätt ner i egen kruka med planteringsjord. Slutligen har du fått en grupp med plantor.

Ute i trädgården finns också en hel del att göra. Nu är dagarna långa igen när vi har gått över till sommartid och det finns möjlighet att göra saker i trädgården efter jobbet.

Fjärilsbuske (syrenbuddleja) fryser kalla vintrar ner. Men även om den överlevt så är det bra att klippa ner den så att busken blir kompakt och man ser blommorna och alla fjärilar. Klipp ovanför en bladknopp, om denna går att se. Klipp inte ända ner till marken.

Våren är också en utmärkt tid att plantera perenner, prydnadsgräs och buskar. Även träd är bra att sätta innan de vaknar upp ur sin vintervila.

Dela klumpväxande perenner, exempelvis hosta, lungört, kärleksört, nävor etc. Gör detta när de börjar sticka upp. Dela är ett effektivt sätt att får fler plantor helt gratis.

Har du senblommande klematis är det hög tid klippa ner dessa. Står fjolårets torkade perenner fortfarande kvar är det definitivt tid att klippa ner dessa. Andra sysslor i april är att rensa ogräs i rabatterna. Ogräset kommer ofta upp tidigt och lyser med sin närvaro. Gör man detta nu sparar man väldigt mycket arbete framöver. Vill du hoppa över ett träningspass på gymmet så går det lika bra att fagra ängen och räfsa gräsmattan. Låt räfsan dra bort torkat gräs, löv och mossa så att ljus och luft kommer in.

Rabarbern har börjat sticka upp. Ett sista tips för månaden är att placera en rymlig svart hink uppochner över rabarbern. Det ska inte komma in något solljus. Samma trick fungerar också för strandkål. Brist på solljus ger obeskrivligt goda och bleka rabarber efter några veckor. När du skördat så tar du bort hinken. Plantorna behöver återhämta sig resten av året.

Har du frågor om odling? Kanske vill du ha tips för just din trädgård? Ställ din fråga nedan eller i forumet. Eller kontakta oss per mail eller telefon.

Ha en bra april i vårsolen!

Jan-Erik / OdlingsTV

Lämna ett svar