Posted by & filed under Aktuellt.

”När någon säger att det är omöjligt -ja då måste jag testa!” säger David till mig.

Det här klippet (och som kommer att följas av fler i ämnet) har jag varit tvungen att hålla hemligt sedan i höstas då det spelades in för OdlingsTV. Det handlar om quinoa, en mycket intressant gröda och som sägs kunna odlas på jordar som annars är utdömda av olika anledningar, som kan odlas även på väldigt så kallat svåra platser, bland annat på hög höjd eller där salt har förstört för andra odlingar.

Många så kallade experter har hävdat att det är helt omöjligt att odla grödan som till vardags odlas på hög höjd i sydamerikanska länder (och sedan måste flygas till Sverige;), och på dagens SVT Vetenskap kan man läsa Quinoa kan föda världens hungriga  -det var bara det att SVT hade glömt att berätta lite intressanta fakta -nämligen de du kan se i klippen på OdlingsTV om just den högintressanta växten -quinoa!

 

Posted by & filed under Att göra i trädgården.

20160630-074316

Midsommar har passerat och därmed har vi halva sommaren kvar. Det är dock långt kvar på odlingssäsongen, och än går det att så och planera för framtiden. Har du uppvärmt växthus går det till och med sätta potatis nu (i växthuset) och få färskpotatis till jul. Juli är annars en månad att skörda det vi tidigare sått, och att hålla trädgården i blom.

De första två sommarmånaderna har bjudit på fint väder med mycket sol här i Mälardalen. Vi har haft långa perioder med torka, men har nu fått tillräckligt med regn. De långa torkperioderna har gjort att vi så här långt har haft få sniglar och ännu färre myggor. I maj och juni fick vi totalt 74 mm regn. Jag har vattnat mina grönsaksodlingar, men perennerna har fått klara sig själva. Allt som står i krukor har jag behövt vattna några gånger i veckan. Så här långt har vi haft en fin sommar för odlare såväl som odlingar.

Väderprognosen för början av juli ser ut att bjuda på lite mer ostadigt väder. Inte så bra väder för alla som tänkt ligga på stranden. Men för oss som håller till i trädgården ser det hyggligt ut.

Månadens första tips handlar om att hålla blomningen igång.

Ta bort allt som är överblommat. Genom att ta bort blommorna när de blommat över förhindras frösättning. Växten sparar på energi, samtidigt som den blommar igen. Många rikblommande växter behöver man klippa bort överblommade blomställningar på varje dag, som t ex dahlia, fuchsia och rosenskära (cosmos).

För att växten ska orka blomma igen kan den behöva näringstillskott. Jag lägger på hönsgödsel och algomin. I denna film berättar Stockholms Universitet hur det går att se vad växten saknar. Du kan få än fler tips i denna film av Jessica.

Växer det du planterat bra, finns risk att också annat växer. Tips för svala dagar är att rensa ogräs i rabatter och odlingsbäddar. Gör det regelbundet så blir det enklare.

Andra aktiviteter för svala dagar är att klippa häcken och slå ängen. De flesta häckar mår bra av att klippas i början av juli. Min hagtornhäck vinner på tidig klippning eftersom taggarna på årsskotten ännu inte har förvedats. Jag slår min äng när höskallrorna skallrar. Det brukar bli i andra halvan av juli. Möjligen blir detta tidigare i år, sommaren började ju så tidigt. Har du ingen äng, men en stor oanvänd gräsmatta kan du anlägga en.

Skär ner tidigt blommande växter som lungört, nävor och blågull för att få till ett fint lövverk senare och kanske också en andra blomning. Jag har börjat skära ner de nävor som nu blommat över, som brunnäva och fläcknäva. Det som är lite trist är att de blir ett stort tomt hål under någon vecka. Det går att lösa genom att ställa in en krukväxt i hålet, dock inte ovanpå växten. En dahlia i ett soligt läge, en fuchsia i ett skuggigt. Ett klassiskt trädgårdsmästartips lär vara att ha odlat några hosta i kruka för att fylla upp hål som uppstår. Jag har inte tagit till mig av det tipset, än. Men när jag nu på morgonen gick runt och retade mig på alla tomma hål känns det som en bra och prioriterad åtgärd.

Planera för framtiden.

Ta sticklingar av salvia, lavendel, nepeta, kärleksört, dahlia, pelagoner och andra växter för att få fler plantor. Jag har en gång i tiden köpt en salvia ”caradonna”, idag har jag fått en massa plantor genom att ta sticklingar. Detsamma gäller kantnepeta som jag har massor av. Nu håller jag på att föröka kärleksört. I denna film visar Jessica hur sticklingar kan tas på fjärilsbuske (buddleja).

Det är hög tid att så tvååringar som fingerborgsblomma (digitalis) och trädgårdsnattviol (hesperis) för blomning nästa år. Jag har många självsådda fröplantor att jag inte behöver så fler. De små fingerborgsblommorna flyttade jag för några dagar sedan dit jag vill ha dem.

Månadens sista tips är att fotografera din trädgård. I vinter kan du titta på bilderna och fundera på vad du vill ändra. Vill du dela med dig av din bästa trädgårdsbild kan du maila den till oss på OdlingsTV. Eller ännu bättre, filma trädgården och maila filmen.

Ha en fin högsommar ute i din trädgård!

Jan-Erik/OdlingsTV

20160628-103806

 

Posted by & filed under Att göra i trädgården.

20160529-144212

När jag skrev förra inlägget för maj snöade det. Då var det svårt att föreställa sig att sommaren skulle börja ett par dagar senare. Vi har inte haft någon frost sedan dess och nu är rimligen risken för frost över, i alla fall här i Mälardalen. I de delar av landet där frostrisken nu är låg är det hög tid att plantera ut sådant som förgrott i växthus eller inomhus. Glöm inte att avhärda växterna först några dagar genom att ställa ut krukorna i ett skyddat läge. Tomater som odlats inomhus kan skadas av starkt solljus, så ställ dem i halvskugga under några dagar så att de vänjer sig vid UV-ljus.

Jag sådde rädisor på friland under duk redan i början av april. Dessa har jag nu skördat. Där de växte har jag sått annat. Så kommer jag att fortsätta under sommaren. Så, skörda, så skörda. I princip enkelt. Det går att improvisera. Men en plan kan underlätta, som Jessica visar en denna film.

Förra året hade jag växthuset fullt av tomater. I år har jag satt busktomater i hinkar och ställt längs med huset i söderläge. Det gör att det blir bättre med plats i växthuset. När kallbänken blir tom kommer jag ställa hinkar med olika grönskar i den. Anette har gjort en film om att odla gurka i hink.

Min tomt är en helt vanlig villatomt i ett villaområde. Och på de flesta villatomter finns inte mycket till jord att odla i. Därför har jag fått köpa jord i massor, närmare bestämt har jag köpt 25 ton jord. Två lass med lastbil och några storsäckar. All den här jorden har jag lagt i odlingslådor som jag byggde själv. Storleken varierar mellan 5 och 15 m2. Juni är en bra tid att bygga odlingslådor. Det behöver inte vara så avancerat som jag gjort. Det går bra med pallkragar.I bilden i början av inlägget håller jag och Jessica på med att anlägga en odlingsbädd på en äldre villatomt där det finns gott om jord, men ogräset har tagit över. Det finns också gott om rådjur och duvor i området, så vi la fågelnät över bädden.

20160601-180228

Det går att odla allt möjligt i en odlingsbädd. Det mesta i min trädgård är perenner. Nu när trädgården kommit igång på allvar så går det att se vad som dött under vintern och där det följaktligen uppstått luckor. I dessa luckor sätter jag ettåringar som jag förgrott. Framförallt har jag drivit upp rosenskära (Cosmos bipinnatus) som jag nu håller på att plantera ut. Det går också så frön i luckor, jag har sått sömntuta som brukar gro och växa fort när jorden blivit varm. Nysatta växter behöver vattnas. Vi ligger i regnskugga och får sällan speciellt mycket regn på våren. I maj kom 15 mm.Jessica tipsar om torka i detta klipp.

När perenner och buskar växer kan de behöva stöd. Sätt ut stöden så tidigt som möjligt. Börjar växten lägga sig ner är det svårt att få det snyggt. Jag använder dels metallbågar i olika höjder, dels spretiga grenar som jag sticker ner i jorden.

Många tulpaner, narcisser och andra lökväxter har blommat över nu. Ta bort frökapseln, men ta inte bort blasten. Växten behöver få vissna ner för att återvinna all näring. Är de fortfarande gröna, ge dem näring. I nederbördsrika delar av landet kan det vara nödvändigt att ta upp tulpanlökarna när de är nästan helt nedvissnade. Tulpaner gillar inte sommarväta.

Näckrosorna har börjat blomma. Igår tog jag ett kvällsbad i vår lilla damm och gav näckrosorna näringskulor. De behöver få extra näring för att orka blomma hela sommaren. Har du ingen damm men vill ända ha näckrosor så går det bra med en större vattentät kruka eller tunna. Jag har en stor kruka med små näckrosor på min altan.Där började näckrosorna blomma redan för ett par veckor sedan.

Ha en bra juni!

OdlingsTV/Jan-Erik

Posted by & filed under Aktuellt.

Välkommen till OdlingsTVs Nyhetsbrev (som också publiceras på bloggen).

Här kommer vi att berätta om alla de roliga och viktiga nyheter som du som trädgårds- och odlingsintresserad kan ha nytta av!

En rolig nyhet är att det nu är möjligt att mellan privatperson sälja, köpa eller byta växter och plantor som du kanske fått för mycket av eller av annan anledning vill byta ut. Som ett Blocket för växtintresserade med andra ord! Det kan även handla om andra saker som har med odling- och trädgård att göra såsom till exempel fröer, jord, lövmull, gräsklipp eller om du hjälper till med att flisa kvistar! Och allt därtill. Tipsa gärna dina odlingsvänner om detta. Hittar till OdlingsTVs Köp-Byt-Sälj gör du här och välkommen in.
En annan härlig nyhet är att i dessa tider när många uppmanas att rösta om årets sommarblomma, perenn osv -så tycker vi att våra ätbara grödor fått lite oförskyllt dålig uppmärksamhet. Det tänker vi vända på genom att du nu har möjlighet att rösta fram ”Årets Grönsak”! I det innefattas baljväxter, rotfrukter och så vidare såklart.

Och till omröstningen av Årets Grönsak hittar du även det i OdlingsTVs forum.

Vi gissar  att många nu är fullt upptagna med att arbeta och njuta av och i sina trädgårdar, odlingslotter, balkonger eller inomhusodlingar – men tipsa oss gärna ändå när andan eller idéerna kommer till dig om saker vi bör veta om eller som kanske bör uppmärksammas lite extra!

– Bra saker ska spridas!
Bästa hälsningar från
OdlingsTV-teamet

Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

Storrams maj 2015

Maj är den sista vårmånaden. Innan sommaren finns en hel del att göra för att sätta fart på odlingarna. Efter nationaldagen (6 juni) är risken för frost inte så stor här i Mälardalen, och då det är det dags att på allvar plantera ut. Det är bara en månad kvar. Några veckor till kommer växthuset och fönstret i söderläge att vara motorn i trädgården. (Jag behöver påminna mig själv om detta, när jag skriver dessa rader snöar det ute.)

Under april har trädgården skiftat från övervägande brunt till grönt. Snödroppar, blåsippor och krokus har ersatts av mattor av vitsippor tillsammans med lungört och en del tidiga tulpaner. Varma dagar flyger humlor och bin flitigt bort och fram. Några enstaka fjärilar har också hållit till i trädgården. I dammen börjar det sticka upp gröna blad och skräddare kilar bort och fram över ytan. När de inte blir störda av badande trastar, skator eller hackspettar. Dessa vill gärna bada tillsammans under vilt stoj och kiv. Det badar förstås småfåglar också, som rödhake. Men de är mer tystlåtna.

Man behöver inte ha en damm för att locka fåglar. Det gör att göra fågelbad med enkla medel. Och det går att odla vattenväxter i en kruka på sin uteplats. På tal om krukor, så kan man också göra en vårkruka som i detta inslag.

Snödroppar är en tacksam växt och sprida i sin trädgård, om man vill ha fler. Nu när de blommat över kan man gräva upp täta bestånd och dela dessa. Även ramslök går bra att dela på samma sätt. För några år sedan köpte jag ramslök-lökar från Malena. De håller nu på att etablera sig i min trädgård. I år ska jag våga mig på att plocka några blad och kanske pröva något av Malenas recept.

Att dela plantor är ett effektivt sätt att få fler plantor ”gratis”. En av mest lättdelade perennen är kanske hosta. Maj är en bra tid att dela hosta och andra perenner. När de börjar skjuta upp, gräver man upp dem. Ta en spade och klyv i två eller flera delar.

Rädisorna jag sådde i krukor i växthuset i början av april är snart redo att skördas. Det blir första skörden på något jag sått i år. Men inte första skörden i min trädgård. För ett par dagar sedan plockade jag alla späda nässlor jag hittade och gjorde nässelsopa. Och till helgen ska jag plocka rabarber som växt till sig under svarta hinkar.

Tomaterna jag sådde i början på april grodde snabbt. Jag har planterat om till större krukor. Det är snart dags att byta storlek igen. Nu har jag dem inne i söderfönster eftersom det är varmare där än i växthuset. Men de kommer inte att få plats där när jag planterat om dem nästa gång.

Jag är mycket förtjust i störbönor. För några dagar sedan sådde jag dem efter att ha följt instruktionerna på påsen. Jag brukar ha svårt att få dem att gro. I år har jag därför sått riktigt många. Nu står de tillsammans med tomaterna i mitt söderfönster med undervärme.

Jag har också sått purple sprouting broccoli och pak choi. De grodde snabbt och växer fint i växthuset, där jag har termostaten ställd på 10 grader.

Andra sätt att få fler plantor ”gratis” är att ta sticklingar. Nu i början av maj är det växter i växthuset som har material till sticklingar. Fuschia och pelargoner har jag redan tagit. När dahliorna växt till sig ska jag ta sticklingar på dem också. Dahliorna har varit svårstartade i år, det har varit för kallt i växthuset.

Vad gör man om man har fått stora grenar och stockar från nedsågade träd? I detta inslag visar Jessica hur man kan bygga en hugelkultur.

Ett tips för dig som bor i Stockholm. I maj har museet Kvarnvikens kvarn öppet hus med malning och försäljning av nymalet ekologiskt mjöl söndag 15/5 och söndag 29/5 klockan 11 till 16.

Ni har väl inte missat våra serier Hela Sverige Odlar och Vetenskap & Trädgård? Här är första avsnittet i vår nya serie Vetenskap & Trädgård som vi gör tillsammans med Stockholms Universitet.

 

Ha en bra maj!

Jan-Erik/OdlingsTV

 

 

Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Tulpaner i april

Dvärgtulpan (Tulipa turkestanica) i april 2015.

 

Till slut kom våren även till min trädgård. Tjälen i marken var kvar ända till påskhelgen. Och kanske är den fortfarande kvar i skuggiga lägen. Men odlingsbäddarna har tinat och vårblommorna har kommit igång. De tulpaner, krokus och påskliljor jag satte i höstas har börjar sticka upp. De överblommade men ännu gröna snödroppar jag satte i maj förra året har nu börjat blomma. Jag köpte en bunt med 100 stycken. Riktigt så många är det ännu inte i blom, men det är betydligt fler än jag har haft tidigare. Jag ska köpa ännu fler i år.

April brukar vara för kall för att så utomhus hos mig. Men om du har odlingsbäddar där jorden blir tillräckligt varm kan april vara en bra månad att så rädisor, kanske också grönsaker som morötter och rödbetor. Och då tänker jag på andra halvan av april. Förbereda dessa bäddar redan nu genom att täcka dem med odlingsväv. Jag har sått rädisor i en stor kruka i växthuset. De kommer att gro fint. Jag har också sått på friland under väv. Men det är en chansning på att vädret i april blir hyfsat varmt.

Jag har nu satt på värmen i mitt växthus och har därmed fått mer plats. Värmen är satt ganska lågt (10 grader). Det fungerar bra för många växter. Men en del behöver mer värme än så för att gro och växa bra. Det gäller bland annat tomater och en del ettåringar. Just nu är jag inne i en period då jag sår i krukor som jag endera ställer inomhus i söderfönster med extra växtbelysning eller ställer i växthuset.

Tomater är hög tid att börja förgro. Jag sådde i påskhelgen och har ställt dem i mitt söderfönster inne. Luktärter kan också sås i april. Dessa bör sås i höga krukor. Det går också så rödbetor, kål, mangold inomhus eller i uppvärmt växthus för att senare plantera ut småplantor när frostrisken är över.

Potatis är också möjligt att sätta inomhus eller i växthus. Det är då dags att grodda dem först.

De växter som stått inne i mars och vaknat till liv efter en lång vinter i källaren har jag nu flyttat ut i växthuset. Allt vaknade inte liv, men de flesta har överlevt. Fuchsiorna blommade redan efter två veckor. Bladlössen har överlevt de också.

För att ersätta de som dött och utöka antalet plantor tar jag sticklingar på pelargoner och fuschia.

För att få dahlior i blom tidigt så är april en bra månad att sätta dem inomhus eller i uppvärmt växthus.

Har du sått chili, paprika eller något annat är det förmodligen hög tid att omskola. Jessica har en film här. Nedan ett bildspel med omskolningens huvudpunkter. Bild 1 plantorna har grott och fått sina första riktiga blad. I bild 2 lossar man försiktigt på plantan. Ta aldrig i stammen. Den är ömtålig och plantan kommer dö om rot eller stam går av. Ett blad kan däremot ersättas. Steg 3 sätt ner i egen kruka med planteringsjord. Slutligen har du fått en grupp med plantor.

Ute i trädgården finns också en hel del att göra. Nu är dagarna långa igen när vi har gått över till sommartid och det finns möjlighet att göra saker i trädgården efter jobbet.

Fjärilsbuske (syrenbuddleja) fryser kalla vintrar ner. Men även om den överlevt så är det bra att klippa ner den så att busken blir kompakt och man ser blommorna och alla fjärilar. Klipp ovanför en bladknopp, om denna går att se. Klipp inte ända ner till marken.

Våren är också en utmärkt tid att plantera perenner, prydnadsgräs och buskar. Även träd är bra att sätta innan de vaknar upp ur sin vintervila.

Dela klumpväxande perenner, exempelvis hosta, lungört, kärleksört, nävor etc. Gör detta när de börjar sticka upp. Dela är ett effektivt sätt att får fler plantor helt gratis.

Har du senblommande klematis är det hög tid klippa ner dessa. Står fjolårets torkade perenner fortfarande kvar är det definitivt tid att klippa ner dessa. Andra sysslor i april är att rensa ogräs i rabatterna. Ogräset kommer ofta upp tidigt och lyser med sin närvaro. Gör man detta nu sparar man väldigt mycket arbete framöver. Vill du hoppa över ett träningspass på gymmet så går det lika bra att fagra ängen och räfsa gräsmattan. Låt räfsan dra bort torkat gräs, löv och mossa så att ljus och luft kommer in.

Rabarbern har börjat sticka upp. Ett sista tips för månaden är att placera en rymlig svart hink uppochner över rabarbern. Det ska inte komma in något solljus. Samma trick fungerar också för strandkål. Brist på solljus ger obeskrivligt goda och bleka rabarber efter några veckor. När du skördat så tar du bort hinken. Plantorna behöver återhämta sig resten av året.

Har du frågor om odling? Kanske vill du ha tips för just din trädgård? Ställ din fråga nedan eller i forumet. Eller kontakta oss per mail eller telefon.

Ha en bra april i vårsolen!

Jan-Erik / OdlingsTV

Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

Krokus i mars 2015 - att göra i mars

Krokus i mars 2015

 

Mars är årets första månad då jag börjar göra saker i trädgården. När jag skriver detta ligger snön, det är tjäle och rejält kallt på nätterna. Än är det vinter i Mälardalen. De första tappra krokusarna har börjat sticka upp sina blad längs med huset. Där är det bra dränerat och ett skyddat läge. Förra året började krokusarna längs med huset blomma i början av mars (bilden högst upp). Men det dröjde till april innan det blev någon fart i resten av trädgården. Normalt ska vi få vår i Mälardalen i andra halvan av mars. Det varierar förstås år från år. Jag hoppas varje år att det ska bli en tidig vår. Det blir nog inte så tidigt i år. Jag lever på hoppet.

De första flyttfåglarna har kommit. Ringduvor hoar till och från. Sångsvanar flög förbi åt norr för några dagar sedan. Jag är inte den enda optimisten. Blir det lite varmare sätter jag igång på allvar med vårsysslorna.

Alla växter jag ställde ner i källaren i höstas ska flyttas upp. Till och börja med får de stå inne. När jag värmer upp växthuset i april ska de få flytta ut. Det är rätt mycket som står nere i mörkret. Pelargoner, agapanthus, chokladblomma, heliotrope och fuschia. Jag hoppas de överlevt. Jag har glömt att vattna dem.

I inlägget för februari tipsade jag om att köpa fuschia sticklingar. Om du vill ha dem buskiga är det dags att toppa dem. Klipp ovanför ett bladveck. De toppar du får kan du använda som sticklingar för att öka på din samling. Klipp då sticklingen under nedersta bladvecket, ta bort nästan alla blad, plantera i såjord och sätt en plastpåse över krukan.

Fuschia stickling

Jag har också en hel del dahliaknölar i källaren. Men de får vara kvar till i april. Jag har inte plats för dem inomhus. Har man plats inne (eller ett uppvärmt växthus), och ett soligt läge så är mars en bra månad att planera dem. Då kan man ha dem i blom lagom till det är dags att ställa ut dem i juni. Och man kan ta sticklingar på dem.

Mars och april är också bra månader att så inomhus. Jag har redan sått en del i februari, bl.a. paprika (som grott) och en del annat (som inte grott). Men nu i mars är det dags att förgro allt jag tänker plantera ut i juni. Det är framförallt perenner och ettåringar, men också tomater. Om ett par veckor ska jag prova att så rädisor i växthuset, om nätterna blivit lite varmare. Jessica har gjort en film om att så inomhus.

Jag låter som mycket som möjligt av överblommade perenner stå kvar i trädgården över vintern. Det blir så platt och tråkigt annars. Och så blir fröställningarna mat till fåglarna. I mars blir det storstädning. Allt ska bort. Om det blir vårväder, annars kanske jag väntar till i april.

Jag planterade en hel del lökar i höstas. De kommer nog inte att komma upp förrän i april. En del, som krokus och tulpaner, är rådjuren förtjusta i. Det är jag också, så jag kommer att behöva skydda dem på olika sätt.

Snödroppar äter inte rådjuren och jag köpte massor förra våren. Jag köpte dem ”in the green”, det vill säga de hade blommat över men inte vissnat ner. Det var fler än 100 stycken.

Nu är jag nyfiken på om de kommer upp. Och så är jag nyfiken på hur det ser ut, blir det snyggt? Trädgårdsdesign är inte enkelt. Men det som är bra är att man alltid kan flytta växterna om man inte är nöjd. Här är en film om design.

Våren är en svår tid att ge tips om när man ska börja göra vad i trädgården. Våren infaller vid så olika tidpunkter. I Sydsverige bör våren inte vara långt borta. I Kiruna är den väldigt långt borta.

Kiruna 1 mars 2015

Kiruna 1 mars 2015

 

I väntan på våren kan jag tipsa om vår serie Hela Sverige Odlar. Du hittar alla avsnitten här.

Vill du få tidiga vårblommor kan du gräva upp småplantor av viol, gullviva eller någon annan vårblomma i din trädgård. Kanske någon planta som frösått sig på ”fel” ställe. Plantera i kruka och ställ dem inne. Vips, våren har kommit till dig!

En sammanfattning av tipsen finns på forumet.

Ha en bra mars!

Jan-Erik

ps. Om du vill vara säker på att inte missa något inlägg så kan du anmäl din e-post adress till vår prenumerationstjänst. Vill du lämna kommenterar nedan eller diskutera på forumet loggar du enklast in med ditt Facebook eller Google konto. Har du inget sådant konto kan du registrera ett konto hos oss.

Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Odling inomhus mars 2014

Odling inomhus mars 2014

Att göra i februari i trädgården

Det är lätt att misströsta när vintern slaskar och det är det är mer gråmulet är havregrynsgröt. Men våren är på väg. Normalt kommer den till Sydsverige i andra halvan av februari och till Mälardalen några veckor senare. Norra Sverige får dock vänta ett tag till. Detta vet kanske alla, men det är bra att påminna oss odlare. För i februari är det dags att börja odla.

Jag räknar med att börja värma mitt växthus i början av april. Detta förutsatt att det inte råder vargavinter. Innan dess kommer jag att successivt så fröer inomhus. Jag har inte lyssnat till mitt egna råd att planera den kommande säsongen. Därför vet jag inte riktigt vad jag kommer att så i vår. Förra året började jag så i andra halvan av februari, bl.a. chili och paprika som tar lång tid att gro. Och eftersom dessa behöver värme så sådde jag dem i miniväxthus med värmematta (som jag tyvärr inte fotograferade). Då blev det plats över så jag sådde även annat, bl.a. Dahlia ’Bishop’s Children’, Solhatt (egna frö) och Sommarljus som jag sedan fick många fina plantor av.

Det fungerar bra att så i februari så länge man har möjlighet att ge alla växter tillräckligt med ljus. Jag har ett bra fönster åt söder och en hyfsat stor lysrörsarmatur. Men det är ändå ett begränsat utrymme (se bilden högst upp).

Hur man gror chilifrön har Stig Häggkvist beskrivit i klippet Gro chilipeppar i rotningskuber del 1del 2 och del 3.Stig har också gjort flera filmer om belysning.

Växthuset april 2015

Växthuset april 2015

I februari kan man köpa Fuchsia sticklingar och börja driva upp dem inför sommaren. Fuchsia är tacksam för att de gillar skuggiga lägen och därmed inte konkurrerar om utrymme i söderfönstren. Fuchsia finns i många olika former. En del går bra att stamma upp som på bilden nedan. Pelargoner kan också köpas som sticklingar i februari, upprättväxande sorter går också bra att stamma upp.

Fuchsia vid entrén i kvällssol, augusti 2015

Fuchsia vid entrén i kvällssol, augusti 2015

Hur man tar sticklar och sköter om dessa berättar Jessica i nedan film.

Fåglarna sjunger allt mer intensivt och just nu smälter snön. Våren är på väg, men än är det vinter.

Ha en bra februari!

OdlingsTV/Jan-Erik

 

 

Posted by & filed under Att göra i trädgården.

Att göra i januariVintern har kommit till min trädgård. Så mycket trädgårdsodling kommer det inte bli under januari och februari. Men det finns saker att göra i januari. Våren är trots allt bara dryg två månader bort.

Om man som jag har mycket av sin trädgård uppodlat, så är en del saker svåra att göra. Fälla träd är en sådan sak. Men nu när marken är frusen så är det lättare att fälla träden utan att skada andra växter. Förra vintern fällde jag två fruktträd som blivit väl stora och som inte gav så mycket frukt. Första tipset att göra i januari är att fälla träd eller att beskära träd.

Januari kan också vara en bra tid att sätta upp fågelholkar. De flesta småfåglar är bra hjälpredor i trädgården eftersom de äter skadeinsekter. Vill man få småfåglar till trädgården är det bra att mata dem nu i vinter.

Sobersandbi

Sobersandbi, som på bilden pollinerar jordgubbe, bygger bo i sand.

 

Andra hjälpredor i trädgården är solitärbin och humlor. Humor och bin hjälper till med pollinering. Det har skett en dramatisk minskning av inhemska humlor och bin. Eftersom mycket av maten vi äter är ett resultat av pollinering så är humlor och bin absolut nödvändiga. De finns olika orsaker till denna minskning. Brist på boplatser och tillgång på mat är två. Och för oss som odlar så bjuder vi humlor och bin på maten mot att de i sin tur pollinerar blommor och på sätt bjuder oss tillbaka med frukt, bär och frön. Det finns också solitära getingar som äter skadeinsekter och inte sticks. Men humlor, bin och solitära getingar behöver någonstans att bo. Januari kan vara en bra pysselmånad för att ordna boplatser. Det jag tycker har fungerat bäst är bamburör, vass och hål borrade i vedkubbar.

I filmen nedan så har Jessica filmat i vår trädgård i augusti. I slutet av filmen kommer tips om vad som blommar under olika årstider. I vår trädgård har vi krokus, blåsippa, lungört, snödroppar och sälg som blommar tidigt. Sedan följer vitsippor, scilla, gullviva, vårkrage, tulpaner, förgätmigej, backsippa, violer och så alla de fruktträd jag vill ha pollinerade. De tidiga perennerna täcks sedan av andra perenner som tar över scenen. Tidig sommar blommar prästkragar, fingerborgsblomma, isop, kantnepeta, akleja och alium. Under högsommar blommar kungsmynta, nävor, timjan, lavendel och lammöron. På sensommaren kommer färgexplosionen med solhattar, blå bolltistel, temynta, marton, höstphlox, fackelbloster, solbrudar och axveronika. Slutligen kommer tidig höst med rudbeckia, höstastrar, renfana och kärleksört. En del perenner har lång blomning som sträcker sig över flera perioder. Kantnepeta blommar nästan hela säsongen, om man klipper ner den när den börjar blomma över.

Jag har varit och besökt trädgårdar där ägaren klagat på att fruktträd och bärbuskar inte sätter frukt. När jag tittat runt i dessa trädgårdar har jag bara sett enstaka humlor eller bin. Det sägs ibland att kompost är en förutsättning för en fungerande trädgård. Det är förstås sant, men pollinerande insekter är lika viktigt om man vill få en bra skörd.

Rödmurarbin

Rödmurarbin bygger bo i vassrör

 

Januari är också en bra månad att planera årets odlingar. Vad ska odlas och när. I klippet nedan visar Jessica hur hon planerade sin 16 m2 stora odling inför 2015. Med planering går det att få hemodlade grönsaker under en lång period. Jag har fortfarande grönkål kvar i trädgården som jag äter av. Men ska man få det att fungera behövs alltså en plan för att veta när man ska börja så. Det man vill ha igång tidigt behöver man så inomhus. Jag brukar börja så inomhus i månadsskiftet februari/mars. Men det finns sådant som tar lång tid på sig att gro, då kan januari vara månaden då odlingssäsongen startar.

Januari kan kännas som en månad då det är långt till vår. Men det är under januari och februari som man har möjlighet att planera och förbereda inför den kommande växtsäsongen.

Har du frågor om odling? Då är du välkommen att ställa frågor och diskutera i forumet!

Posted by & filed under Aktuellt, Att göra i trädgården.

December

Brun är också en färg, sa Drömparkens skapare Piet Oudolf i en intervju. Nu har blomningen upphört i vår trädgård. De sista astrarna blommande nästan hela november. Nio månader tidigare, i början av mars, tittade de första krokusarna fram. De fick tampas med ett och annat bakslag. Men det har blommat hela tiden sedan mars. Brunt är en färg i trädgården, men inte den enda. Lammöronens silvriga blad lyser upp, så gör också guldgult vissnat prydnadsgräs. Att ha något som händer i trädgården på vintern är det jag tycker är svårast.

Det är dags att summera året i trädgården 2015. Årets sommarplåga har varit åkersniglar. Störst positiva överraskning har varit tystnaden. Nästan alla grannar har nu robotgräsklippare. Bensindrivna gräsklippare är också en stor miljöbov, att dessa nu försvinner är verkligen positivt. Mest nöjd med i min egen trädgård är att vi lyckats få nio månader sammanhängande blomning, och det har varit mycket som blommat hela tiden. Tidvis har det varit massor av humlor, bin och fjärilar. Minst nöjd är jag med tomaterna. Få och tråkigt smak.

Att göra i i december i trädgården. Det finns alltid något att ändra i trädgården. Nu är en bra tid att planera för våren. Det börjar bli dags att köpa fröer, speciellt de fröer som behöver en köldknäpp (stratifieras) bör köpas och sås redan nu i december. Nedan en film om höstsådd som får bli månadens fösta tips.

Filmen ovan är från 2014 då Jessica hjälpte mig med sådden. Filmen är från mitt växthus. Jag fick lära mig att vattna innan jag sådde fröna. Små frön kan annars sköljas ner på djupet, något jag inte tänkt på tidigare. En annan sak jag lärt mig är att inte så för tidigt. Det fröna behöver är en köldknäpp. Inte månader av fukt. I år ska jag så under jul och nyårshelgen. Jag ställer mina sådder i ett ej uppvärmt växthus, men det går lika bra i en kallbänk eller på annat skyddande ställe. Täck med plastpåse om sådden ställs utomhus som skydd mot hungriga fåglar och andra djur.

Har man samlat fröer under året så får man ibland hela blomställningar som man lägger på tork. Ett pysselarbete för december är att sortera ut fröna och lägga dem i påsar.Om man inte sår fröna direkt. Glöm inte märka upp påsar och sådder.

Nästa julpysseltips kan vara att göra sin egna julkrans. Här är en film som visar hur man gör.

Ett sista tips för december kan vara att städa fågelholkarna så att de är reda för vårens häckning. Det är inte så långt kvar till våren.

Ha en bra december i trädgården!

God Jul Och Gott Nytt År

Jan-Erik